LA FONT DE LA FIGUERA, situada en l’extrem oest de la Comarca de la Costera, és un municipi de 2200 habitants pròxim a les poblacions de Moixent, Xàtiva, Villena, Ontinyent, Fontanars del Alforins, Albaida o Énguera, en les comarques centrals de País Valencià. Com a poble d’interior, en el paisatge conviuen amplies zones de muntanya de pins i alzines, amb extensions agràries de vinya,oliveres, cereals i arbres fruiters. De fet una de les principals activitats econòmiques es l' elaboració de vi . Hostal Amable programa visites a diferents cellers de la comarca per a fer tast de vins i d’altres activitats.

PRODUCTES TIPICS

Entre tots destaquen els vins per la seua qualitat i varietat, produïts i embotellats des del celler de la Cooperativa o Arraez on la tradició i noves tecnologies conviuen per a l’excel.lent resultat dels seus caldos. L’abundància i qualitat de l’aigua de la Font de la Figuera, ha fet possible el seu embotellat i venda. Actualment es distribueix per tota Espanya.

GASTRONOMIA

La gatxamiga, la “ Borreta” (abadejo, floricol, nyores, alls, oli, llorer i aigua) es serveix amb allioli. L’Olla de Pasqua amb carn de vedella, pollastre,cigrons, creïlla, fesols verds,i amb el caldo es bullen les “fasedures” fetes amb la sang del pollastre. Gaspatxos manxecs. L’anxela, plat típic d’hivern (arròs, fesols, nap, cor, melsa i pulmó de porc, picat amb ametlles, canella i julivert). Coca de pimentó i tomaca. Embotits artesanals

REBOSTERIA

La Font de la Figuera compta amb un bon assortiment de forns que mantenen viva una tradició rebostera entre les que destaquen: Rotllets de flora, de candial, de most, d’aiguardent, anisats d’ametla, mona de Pasqua, coca de xiritxofles, bunyols i pastissos de moniato.

FESTES

El calendari festiu del nostre poble és llarg i variat. S’inicia en l’actualitat amb les dotze campanades del nou any en què es desenrotlla la Volta amb Calçotets, on els més atrevits donen diverses voltes a la plaça del poble coincidint amb l’entrada de l’any vinent. En el mes de Febrer es realitzen amb motiu del Carnestoltes l’ “enfarinà” i disfresses. La Pasqua és celebrada amb diversos actes religiosos, lúdics, etc., on una immensa part de la població la dediquen a realitzar menjar i passejades campestres. El Mig Any Fester ve a coincidir amb el primer cap de setmana de mes de juny, amb desfilades informals de les diverses comparses de moros, cristians i contrabandistes. Agost té com a festivitat que es celebra, amb revetlla popular, el dia del Crist. La Setmana de la Joventut, de fa uns anys ençà, genera tota una sèrie d’activitats molt importants i que promouen una participació ciutadana molt activa: concurs de picaetes, teatre, tallers, dansa i d’altres activitats. Les festes patronals coincideixen amb el mes de Setembre, amb múltiples i variades activitats esportives, culturals i recreatives, destacant la solta de vaques braves i l’original “dansà” amb uns centenars de balladors i balladores que mantenen viva una tradició d’anys. Arribat el mes de Desembre i coincidint amb el pont de la Constitució es celebren les festes de moros, cristians i contrabandistes, amb la romeria a l’ermita, desfilades de comparses, guerrilles entre bàndols i actes festers en els distints locals de les “filaes”.

MUSEU

La visita obligada al Museu Etnològic ens mostrarà la recuperació d’un antic celler, així com la reconstrucció d’una vivenda d’època amb tots els utensilis. La gravació de distintes tasques agrícoles serveixen per a fer-nos una idea de com es vivia en èpoques no molt llunyanes, clarament documentades i recuperades per tota una sèrie de persones que han contribuït voluntàriament a la recopilació de la memòria d’un poble. En el museu municipal, situat en la casa de la cultura, es realitzen al llarg de l’any diverses exposicions. També hi ha una tradició de la construcció de betlems amb diferents exposicions al mes de Desembre.

MONUMENTS

Església Parroquial de la Nativitat de la Mare de Déu del segle XVI, on es troba el retaule del pintor JOAN DE JOANES, restaurat recentment. Ermita de Sant Sebastià del segle XVI, situada al costat del vell camí d’Almansa, pròxim al portal de València. Ermita de Santa Bàrbara. En Santo Domingo excavacions arqueològiques; hi ha una xarxa de Rutes Romanes que discorren per la comarca: Via Augusta i poblat iber, amb restes arqueològics. Monument al pintor local Joan de Joanes, monument al general Vicente Rojo. Creu dels caminants ubicada en el portal de Villena. Llavador Municipal (cultura de l’aigua). També es pot visitar el remodelat teatre Joan de Joanes

PARATGES PINTORESCOS

El “Capurutxo” amb una altitud de 901 m., serveix per a poder realitzar excursions a peu on trobarem: La Cova Santa, la Penya Foradà (979m.) situada al costat de la muntanya del Capurutxo. Alt de la Silla (1004 m.) dividint els termes d’Almansa i La Font de la Figuera. El Regaixo, per la carretera de Navalón, és una zona de recreació forestal on passar un agradable dia. A les afores del poble la Basseta Pijirri, serveix com a expansió i passeig dominical. Les zones forestals del Sierro i Les Clotxes conformen zones forestals de possible vista per a aquells aficionats a excursions a peu. Existeix una xarxa de sendes senyalitzades per als caminants: Tram del Camí de Santiago, Senda A Capurutxo, Senda B Capurutxo, Senda Vallmelos.

Carrer Les Eres, 36. La Font de la Figuera. Valencia. Tel. 96 229 00 13 - 653 580 954

[ e-mail: hostalamable36@gmail.com ]